Вхід на сайт

Пошук

Годинник

Крилаті вислови

Календар

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 27

Про Глибоччину

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




П`ятниця, 29.03.2024, 15:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт   вчителя   історії   Опришенської   ЗОШ   І-ІІІ   ступенів  Боднарюка   Миколи   Івановича
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2017 » Грудень » 19

Боднарюк М.І., Ісопеску А.П. Нумізматичні знахідки пізньоримського часу з поселень с. Опришени.

В період пізньоантичного часу в нашому регіоні посилилися зв’язки східноєвропейських племен із центрами античної цивілізації. Завдяки контактам місцевого населення з народами Греції та Риму багато досягнень античності стають відомими мешканцям ближньої та дальньої периферії античних держав. Велична Римська імперія сприяла розповсюдженню серед племен які проживали і на сучасній території між Сіретом і Дністром, передових досягнень античності у всіх сферах життя, а також втягував їх у товарно – грошеві відносини.

Одним із важливих показників торгово – економічних стосунків між місцевим населенням та пізньоантичним світом стало поширення римської монети.

Значна кількість римських монет трапляється на території межиріччя Верхнього Пруту та Середнього Дністра . Тут зафіксовані знахідки скарбів, випадкових знаходжень та відомі номінали, виявлені під час археологічних робіт. Але невинятковим є і територія між Сіретом і Прутом де у ІІ – V ст. проживали племена культури карпатських курганів. До цього регіону належить і Глибоцький район де за останні роки виявлені монети пізньоримського часу.

Про знахідки пізньоримських монет в селах Глибочинни, важливі данні у своїх працях подає наприкінці ХІХ сторіччя, Буковинський дослідник, археолог Діонісій Олінеску. У свої праці «Археологічна карта Буковини», серед перелічених сіл де були виявлені монети пізньоримського часу вказує і село Опришени, де був знайдений у лісі місцевими мешканцями повний горщик з римськими монетами . Так само він вказує що римські монети були знайдені під час будівництва залізної колії в Глибоці. Ці наведенні дані більш сторічної давнини підтверджуються на даний момент відкриттям в селі Опришени та в Глибоцькому районі нових археологічних поселень культури карпатських курганів та нумізматичних артефактів пізньої Римської імперії на них. У 2016 році стало відомо і про дві знайдені монети пізньої Римської імперії в селі Станівці, Глибоцького району серед яких одна імператора Траяна.

Поряд з цікавими артефактами з поселень ІІ – V cстоліття важливою категорією знахідок виявлених з пізньоримського часу в селі Опришени постають і нумізматичні матеріали, які зафіксовані під час наземно – польових досліджень за останні декілька років.

У 2013 – 2016 роках на поселеннях села виявлені перші античні монети римського часу. Перші дві римські монети знайдені у 2013 році в урочище Пе Вале на селянських городах. Монетні знахідки не супроводжуються іншим культурним матеріалом. Перша монета яка була посріблена, пошкоджена власником при спробі очистки. Але припускаймо що вона належала імператору Антоніану Пію (138 – 161рр.н.е.). На аверсі проглядається зображення бюста імператора повернутого в право. Легенда навколо стерта. На реверсі силует стоячої богині повернутою головою в ліво, з ліва проглядався надпис - FELICITAS. Монета важить 1.62 г, а діаметр 17 – 18 мм. Друга римська срібна монета знайдена на полі в південно – західній частині села, без будь-якого супроводжувального матеріалу. На аверсі бюст імператора повернутий в право, надпис майже стертий. На реверсі зображена фігура богині у сидячому вигляді повернута спиною, голова повернута в ліво, права рука витягнута опущена вниз, ліва вигнута перед собою. Легенда навколо майже стерта. Її вага 2.3 г., а діаметр 17 мм. Припускаємо що і ця знахідка належить до монет Антоніана Пія.

Під час польових археологічних розвідок у грудні 2015 року був знайдений римський срібний денарій на поселенні культури карпатських курганів на другій підвищеній терасі на правому березі річки Опришанка неподалік від сучасного центру села. На аверсі зображений портрет імператора в лавровому вінку повернутий в право, навколо легенда частково стерта. На реверсі – повернута в ліво жіноча постать біля вівтаря, головою повернута в право, ліву руку тримає протягнутою над вівтарем, права рука протягнута в ліво опущена в низ. По колу напис майже стертий. В низу в розрізі надпис. Монета важить 2.58 г, її діаметр 17х18 мм. Напевно що монета перебувала у вогні. Припускаємо що ця монета теж відноситься до правління імператора Антоніана Пія.

Останні дві римські монети знайдені у 2016 році на поселенні культури карпатських курганів урочища Лан ла Вале. Обидві монети належать імператору Антоніану Пію. Перша монета з цього поселення на аверсі має зображення портрета імператора повернута в право в лавровому вінку, навколо легенда – ANTONIANUS AVG PIUS PP TRP ...III (Антоніанус Август Пій, батько батьківщини, трибун у …ІІІ раз). Цифри перед римською ІІІ пошкодженні що не дає можливість встановлення точної дати. На реверсі – повернута в ліво стояча жіноча постать з правою рукою вверх ліва спирається на жезл. По колу напис: FELICITAE ... Напис з правого боку стертий. Монета важить 2.5г, її діаметр 17 мм. Друга монета з цього ж поселення так само відноситься до правління імператора Антоніана Пія. На аверсі портрет імператора в лавровому вінку повернутий в право, навколо з ліва легенда – ANTONIANUS AVG CERM ... Читати далі »

Переглядів: 375 | Додав: director | Дата: 19.12.2017 | Коментарі (0)


Copyright MyCorp © 2024