Вхід на сайт

Пошук

Годинник

Крилаті вислови

Календар

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 27

Про Глибоччину

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Субота, 20.04.2024, 10:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт   вчителя   історії   Опришенської   ЗОШ   І-ІІІ   ступенів  Боднарюка   Миколи   Івановича
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2021 » Грудень » 27 » НОВЕ БАГАТОШАРОВЕ ПОСЕЛЕННЯ НА ЛІВОМУ БЕРЕЗІ р. КОТОВЕЦЬ В с. ОПРИШЕНИ ГЛИБОЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
22:32
НОВЕ БАГАТОШАРОВЕ ПОСЕЛЕННЯ НА ЛІВОМУ БЕРЕЗІ р. КОТОВЕЦЬ В с. ОПРИШЕНИ ГЛИБОЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Микола Боднарюк (Опришени)
НОВЕ БАГАТОШАРОВЕ ПОСЕЛЕННЯ НА
ЛІВОМУ БЕРЕЗІ р. КОТОВЕЦЬ В с. ОПРИШЕНИ
ГЛИБОЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Інтенсивний розвиток та розширення новобудов вздовж р. Котовець в с. Опришени Глибоцької територіальної громади Чернівецької обл. впродовж останніх років привело до виявлення нових, досі невідомих поселень античного часу. Навесні 2021 р. по вул. Нікулая Рошка, поблизу Опришенського музею археології та етнографії, на лівому березі р. Котовець, у північно-західній частині села, в уроч. Пе Вале, на відстані 60-70 м від сучасного русла місцевим жителем були розпочаті будівельні земляні роботи – риття котловану під будівництво приватного господарства. На місці земляних робіт в порушених культурних нашаруваннях були зафіксовані керамічні фрагменти різноманітного посуду, кальциновані кістки тварин та сліди вогнища. При поверхневому обстеженні на місці проведення земляних робіт з учнями місцевої школи було виявлено керамічний матеріал трьох археологічних культур: голіградської культури, Поянешти-Лукашівської культури та карпатських курганів. В траншеях глибиною до 1,20 м, шириною від 0,35 м до 0,45 м, і довжиною 10 м було зафіксовано велику кількість фрагментів керамічного посуду.
На відміну від дослідженого поселення в південно-західній частині села уроч. Пе Вале у 2020 р. на даному поселенні не виявлено культурних нашарувань середньовічного часу.
На глибині 0,90 м знайдено декілька фрагментів керамічного посуду голіградської культури (XII–VIII cт. до. н.е.): ліпний товстостінний, з домішкою шамоту. Уламки від верхніх частин посудин мають бурий відтінок стінок зсередини і темний ззовні, прикрашені горизонтальними канелюрами.
Переважна більшість керамічних уламків належать до культури карпатських курганів (ІІІ–V ст. н.е.): вази, горщики, виявлені на глибині 0,3-0,4 м (рис. 1: 1-3). Посуд гончарний світло-сірого відтінку, без домішок. На одному з фрагментів, на плічках, нанесений орнамент у вигляді крапок в декілька рядів (рис. 1: 2). Кераміку з таким незвичним орнаментом знайдено вперше на поселеннях в с. Опришени. Серед знахідок є і фрагменти із заглибним хвилястим орнаментом на плічках (рис. 1: 3) денця від ваз світло-сірого відтінку (рис. 1: 6). На глибині 0,4 м знайдено два фрагменти ручок від античних амфор (рис. 1: 4, 5). Рештки амфор майже постійно присутні на поселеннях і в похованнях культури карпатських курганів. На поселеннях даної культури в с. Опришени вони знайдені вперше. Уламки ручок належать світлоглиняній амфорі. Знахідки таких світлоглиняних амфор відомі на поселеннях Рис. 1. Фрагменти керамічного посуду з поселення Опришени, уроч. Пе Вале культури карпатських курганів поблизу селища Глибока, на відстані 8 км від поселень, що знаходяться в с. Опришени, відкриті ще на початку 60-х років минулого століття під час археологічних досліджень Б. О. Тимощука. Амфори цього типу були поширені в античних центрах Північного та Західного Причорномор’я, на пам’ятках черняхівської культури України, Молдови і культури Синтана де Муреш в Румунії. Дані світлоглиняні амфори датуються в межах кінця ІІІ – початку V cт. н.е.
Цікавим артефактом виявився уламок вінчика світлого кольору від вази з перфорованим орнаментом під вінчиком (рис. 1: 7). Цей фрагмент керамічної вази можна віднести до Поянешти-Лукашівської культури. Такі фрагменти кераміки були виявлені на території села у 2012 р. на лівому березі р. Малий Котовець в уроч. Долінь. Відкриття і дослідження нових археологічних об’єктів на території с. Опришени проливає світло на «білі плями» археологічної карти лівих приток р. Сірет, доповнює інформацію про заселення даних територій, життя та побут місцевого населення у давнину.

Переглядів: 171 | Додав: director | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024