Вхід на сайт

Пошук

Годинник

Крилаті вислови

Календар

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Міні-чат

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 27

Про Глибоччину

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




П`ятниця, 19.04.2024, 07:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт   вчителя   історії   Опришенської   ЗОШ   І-ІІІ   ступенів  Боднарюка   Миколи   Івановича
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » Архів матеріалів

Відкриття експозиції учасникам АТО та проведення круглого столу до 70 роковин голодомору на Буковині

30 травня в Опришенському музеї археології та етнографії ім. Максиміліана Гакмана відбулось відкриття експозиції під гаслом «Герої серед нас» присвяченої учасникам АТО та волонтерам з села Опришени та району. Також відбувся круглий стіл присвячений 70 роковинам трагічних подій голодомору 1946-1947 рр., на Буковині. В заходах прийняли участь голова Глибоцької районної ради Панчук П.В., заступник голови Глибоцької адміністрації Лопуляк І.К., начальник управління освіти Глибоцької РДА Барарюк В.І., волонтер і депутат Глибоцької селищної ради Личак В.А., директор Глибоцького краєзнавчого музею Жижиян А.К., меценат Безушко І.Д., благочинний отець Роман Грищук з Глибокої, історик, дослідник Рубанець М.В., свідки трагічних подій голодомору з села Опришени Білецький П.Г., та Бірев К.А., та учні школи. Гості ознайомились з експозиціями музею, оновленими нумізматичними колекціями. Урочисто було відкрито нову експозицію присвячену учасникам АТО та волонтерам з Глибоччини. Лопуляк І.К. та Личак В.А., передали фондам музею цікаві нові експонати. Подарунки, організатори виставки отримали і від голови районної ради Панчука П.В. Рубанець Микола Васильович провів цікаву презентацію архівних матеріалів, фотографій часів голодомору 1946-1947 рр., та довів мовою документів, що 70 років тому на Буковині відбулись страшні цілеспрямовані каральні операції по знищенню місцевого населення, яке чинило опір радянській окупації. В обговоренні цих подій активну участь брали очевидці тих подій – Білецький П.Г., та Бірев К.А., цікаві факти і дані про життя релігійної громади в той час представив отець Роман Грищук.

 Учасники круглого столу ініціювали проведення у вересні-листопаді 2017 року конференції та масових заходів в районі приурочених 70-им роковинам голодомору на Буковині. Організатори заходу вручили подяки від громадської ради музею за подаровані експонати та підтримку діяльності музею.

   Директор на громадських засадах Опришенського музею археології та етнографії ім. Максиміліана Гакмана. М.І. Боднарюк

Переглядів: 360 | Додав: director | Дата: 31.05.2017 | Коментарі (0)

Починаючи з 2006 року в музеї постійно проводяться тематичні експозиції наукові учнівські конференції, симпозіуми, зустрічі з видатними особистостями села та Буковини.

У січні 2014 року на базі музею учні гуртківці Глибоцького ЦТКСЕУМ на базі Опришенської ЗОШ разом з учнями Чагорської ЗОШ провели учнівську конференцію присвячену 120 річниці від відкриття Трипільської культури на теренах України. В конференції брали участь учні Стерчанської ЗОШ, вчителя та представники Глибоцького центру туризму та краєзнавства. На конференції учні представили роботи присвячені археологічним пам’яткам трипільської культури досліджених на Буковині та видатним дослідникам археологам що присвятили своє життя дослідженню даної самобутньої культури.

На початку квітня 2014 року Опришенській музей експонував найцікавіші останні знахідки в румунському національному домі в місті Чернівці на запрошення голови румунського товариства ім. Міхая Емінеску Василя Бику. Експозиція під назвою «Невідомі скарби села Опришени», була відвідана численними гостями, а учні музеєзнавці провели майстер класи та ознайомили відвідувачів з роботою музею. 

У червні 2014 року на базі музею відбувся міжнародний симпозіум приурочений Молдовському господарю Штефану Великому (1457 – 1504рр.). Спеціально до симпозіума була підготовлена тематична експозиція. В роботі симпозіума брали участь гості з Сучавського та Ботошанського повітів Румунії, консул Румунії в Чернівцях пані Елеонора Молдован та видатні уродженці села Опришени. Виступили на середньовічну історичну тематику гості та вчителя школи а учні підготували театралізовані вистави. 

В березні 2015 року музей презентував свої найкращі експонати у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї де для експозиції було відведено окрему простору кімнату. В експозиціях було представлено більше п’яти ста експонатів. 

З квітня 2016 року в музеї відкрита експозиція «Нумізматичні пам’ятки з басейну річки Котовець та Серет». В експозиції представені цікаві нумізматичні знахідки починаючи з римського часу до пізнього середньовіччя.

Переглядів: 479 | Додав: director | Дата: 15.03.2017 | Коментарі (0)

Сьогодні розпочав цикл занять з учнями школи на тему «Вибухонебезпечні, підозрілі предмети та дії при їх виявлені». Учням роз’яснено які види вибухонебезпечних предметів, трапляються на території села Опришени та району, ще з часів Першої та Другої світових війн, а також які сучасні вибухонебезпечні предмети, можуть трапитись. У зв’язку з тим, що в державі відбувається військовий конфлікт ніхто не застрахований від навмисних дії терористичних актів. Часті випадки знахідок вибухонебезпечних предметів в різних регіонах держави змушують нас приділити більше уваги життю і здоров’ю учнів. Учням роз’яснено: як діяти при виявлені вибухонебезпечних предметів та підозрілих пакунків. Учні ознайомились з характерними ознаками наявності вибухового пристрою, та дії при їх виявлені.

 

Переглядів: 452 | Додав: director | Дата: 15.03.2017 | Коментарі (0)

Візит народного депутата України Тіміша Г.І., голови Глибоцької РДА Придія Г.В., та голови Глибоцької районної  ради  Панчука П.В. в  Опришенській ЗОШ

30 листопада, народний депутат України Григорій Тіміш спільно з головою районної державної адміністрації Георгієм Придієм, головою районної ради Петром Панчуком та головою Опришенської сільської ради Миколою Поповичем відвідали Опришенську ЗОШ І-ІІІ ступенів. В ході зустрічі обговорили питання харчування дітей, роботу школи в зимовий період. Посадовці ознайомилися із досягненнями учнівського та педагогічного колективів, акцентувавши увагу на нові форми роботи. 
Принагідно привітали директора Опришенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Миколу Боднарюка з ювілейним днем народження. Григорій Тіміш вручив ювіляру почесну грамоту та пам’ятну медаль Верховної Ради України за заслуги перед українським народом. Георгій Придій побажав Миколі Боднарюку міцного здоров`я, щастя і радості, добра і злагоди, сімейних гараздів, родинного благополуччя, нових професійних висот та перемог, здійснення всіх життєвих планів і сподівань на користь і благо нашої країни, на благо людей!

Переглядів: 360 | Додав: director | Дата: 01.12.2016 | Коментарі (0)

Серед лауреатів – Опришенська ЗОШ

 

         Наприкінці жовтня у Київському Палаці дітей та юнацтва VIII –й міжнародний форум-презентація «Інноватика в сучасній освіті - 2016» та IV міжнародна виставка закордонних закладів «World Edu», організовані Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук та Компанією «Виставковий світ».

         У форумі взяли участь 538 національних вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів із 24 регіонів України, а також Канади, США, Великобританії, Польщі, Чехії, Словенії, Болгарії, Греції, Франції та інших країн.

         Освіти Буковини на форумі представляли вісім навчальних закладів, зокрема й Опришенська ЗОШ (директор Микола Боднарюк). Тут Микола Іванович подав проект «Опришенська ЗОШ та транскордонне співробітництво – інтеграція у світове співтовариство»

         Відрадно, що Дипломом лауреата І ступеня і золотою медаллю в номінації «Інновації з інтенсифікації міжнародного співробітництва у сфері освіти, науки, культури» нагороджено Опришенську ЗОШ, а також цей освітній заклад відзначено Почесним дипломом Міністерства освіти і науки України.

Переглядів: 455 | Додав: director | Дата: 01.12.2016 | Коментарі (0)

        Вперше в Опришенській ЗОШ команда  старшокласників завоювала перше місце в районі з футболу і представлятиме Глибоцький район на зональних обласних змаганнях в місті Новоселиця 14.10.2016. Бажаємо їм успіху.

Переглядів: 447 | Додав: director | Дата: 07.10.2016 | Коментарі (0)

Noi cercetări arheologice la cetatea Hotin

   

Anual la cetatea medievală din Hotin se desfășoară cercetări arheologice la care, pe lângă studenții facultății de istorie a Universității Naționale "Iurii Fedkovici" din Cernăuți, participă membri ai cercului "Tinerii arheologi" de la școala generală din Oprișeni.

 

      Anul acesta cercetările s-au desfășurat în perioada 5-22 iulie. Anul acesta au fost trei șantiere arheologice. Primul - la intrarea pe teritoriul cetății, la est de poarta principală, al doilea - sub podul de intrare în cetate, al treilea - în beciurile de sub casa pârcălabului din interiorul cetății.

      Cercetările au fost conduse de Nicolai Ilchiv, candidat în științe istorice, conferențiar la Universitatea Națională "Iuri Fedkovici" din Cernăuți, și de aspirantul Vitali Kolisnicenco. La săpături a participat activ șeful Secției de protecție a patrimoniului cultural al naționalităților și religiilor a Direcției de cultură a Administrației regionale de stat Victor Griga.

  

     Săpăturile au scos la iveală noi mistere ale fortăreței. La primul șantier a fost descoperită o fântână din perioada atomană, a doua care a fost săpată pe teritoriul cetății. La șantierul nr. 2 a fost descoperit un depozit de ghiulele pentru tunuri de diferite demensiuni și un bogat material de ceramică. La șantierul nr. 3 a fost cercetat beciul de sub casa pârcălabului din centrul cetății. Scopul principal a fost de a urmări fundațiile cetății pe care sunt situate construcțiile de la suprafață. Aici au fost descoperite și monede medievale.

     Cercetățile au fost deasebit de interesante și au oferit științei noi informații importante despre istoria ținutului nostru natal.

   

Nicolae BODNARIUC,

directorul Muzeului de arheologie

și etnografie "M. Hacman"

din Oprișeni

Nicolai ILCHIV,

 candidat în științe istorice,

conferențiar la Universitatea

Națională "Iuri Fedkovici".

Переглядів: 281 | Додав: director | Дата: 01.08.2016 | Коментарі (0)

Літня практика

Учні Опришенської ЗОШ під час літньої практики провели ряд цікавих екскурсій місцями рідного краю. Найцікавішими були практичні заняття на археологічних населеннях рідного села та робота у фондах шкільного музею археології та етнографії    ім. Максиміліана Гакмана.

         Члени гуртка "Юні археологи" розпочали підготовку до літньої археологічної практики у Хотинській фортеці. Літня практика дає змогу учням зокремити весь вивчений практичний матеріал на протязі навчального року.

Переглядів: 292 | Додав: director | Дата: 01.08.2016 | Коментарі (0)

03.05.2016 р. в Опришенській ЗОШ відбулося зустріч  випускників 1976, 1984, 1985 рр.

S6300254  S6300208

13133142_10205750255267179_8143514361269149892_n  13124938_10205750252107100_3759971247270165812_n

         Це була не просто зустріч, це – зустріч через роки. Випускники 1976 року були першими, які закінчили 10 класів у рідній школі. На святі були присутні і вчителі – пенсіонери, які також вже не так часто зустрічаються. Для них це була незабутня зустріч. Як приємно зустрічатися з друзями, однокласниками кожен день, а коли ця зустріч відбулася через 40, 30 років – незабутнє враження, яке назавжди залишиться в їхній пам’яті. Дорогих гостей привітали учні нашої школи з цікавою концертною програмою.

  S6300232   13164388_10205750273787642_2708709175833852886_n

   13095956_10205750288908020_2011125431481899642_n

         Після урочистої частини випускники разом поклали квіти на могили тих вчителів, яких вже немає серед живих. І ще вони відвідали місцевий храм, шкільний музей, адже деякі з них не були в селі багато років.

13173703_10205750282387857_3305605632030806531_n  

13096294_10205750253387132_7966902039601859272_n  13095792_10205750285267929_7634130574959911127_n

         Це була не просто зустріч – це було свято подорожі в дитинство, юність, а для вчителів у їхню молодість.

S6300186  13138762_10205750282027848_2964088821283719487_n

13094228_10205750250667064_6882406597010533272_n  13094293_10205750257227228_4445466083620726870_n

Переглядів: 318 | Додав: director | Дата: 04.05.2016 | Коментарі (0)

 

На базі шкільного археологічного музею вчителі історії Торончук Г.В., та Боднарюк М.І., провели для учнів 10 – 11 класів урок пам’яті, пов'язаний з подіями колективізації, масової депортації та голодоморів 1932 – 33 та     1946 – 1947 рр. В заході прийняли участь односельці, свідки тих буремних часів: Бірев Касян Артемович та Безушко Магдалена.

S6300147    S6300142

         Бірев Касян Артемович розповів причини та умови, в яких розпочалась колективізація в селі, і як їхня сім`я була змушена увійти до колгоспу. І сам Касян Артемович розпочав трудову діяльність в колгоспі з початку 50-их років.

S6300125     S6300136

         Безушко Магдалена являється останнім живим свідком депортації місцевих жителів. Вона у три з половиною роки з сім’єю була депортована у Казахстан. З сльозами на очах вони розповіли про страшні роки голодомору. Такі нестандартні уроки на базі музею будуть продовжитись і надалі.

S6300122     S6300126

         Учні мали змогу на практиці ознайомитись з історичними подіями тих далеких років. В музеї учні ознайомились і з фото та архівними матеріалами стосовно тих трагічних подій.

Переглядів: 258 | Додав: director | Дата: 29.04.2016 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 »

Copyright MyCorp © 2024